En avsiktsförklaring mellan Föreningsarkivet och Riksarkivet
Frågor och svar
Vad har hänt?
Riksarkivet har beslutat att
1. Flytta det statliga materialet till Härnösand
2. Lämna Arkivvägen 1 under 2027
3. Tillsammans med Föreningsarkivet arbeta för en lösning så att de enskilda arkiven, t ex gårdsarkiv, företagsarkiv och personarkiv, som genom åren lämnats till Landsarkivet ska stanna kvar i länet
Hur påverkar det här Föreningsarkivet?
Föreningsarkivet blir kvar i länet!
Föreningsarkivet är en ideell förening och är inte en del av Riksarkivet. Det är istället föreningens medlemmar och stadgar som styr verksamheten, . Däremot får Riksarkivets beslut konsekvenser för hur Föreningsarkivet kan bedriva sin verksamhet i framtiden.
Vad innebär avsiktsförklaringen?
Föreningsarkivet och Riksarkivet är överens om att försöka få till stånd en lösning där de enskilda arkiven, t ex gårdsarkiv, företagsarkiv och personarkiv, blir kvar i länet. Det innebär att de handlingar Föreningsarkivet förvaltar ökar med 1500 hyllmeter. Föreningsarkivet har meddelat att man är villig att axla ett ökat uppdrag. Det krävs dock ekonomi och lokaler för att detta ska vara praktiskt möjligt.
Vad händer nu?
Under hösten kommer Riksarkivets och Föreningsarkivets gemensamma verksamhet att fortsätta precis som vanligt. Läsesalen kommer att vara öppen och programverksamhet och föreläsningarna inom After work kommer att fortsätta på precis samma sätt som tidigare.
Vad händer med besöksplatsen på Arkivvägen 1 på sikt?
Föreningsarkivet kommer att diskutera med hyresvärden för fastigheten och undersöka möjligheterna att fortsätta hyra lokaler i huset.
Kommer ni att stänga?
Föreningsarkivets ambition är att fortsätta erbjuda en öppen och välkomnande forskningsmiljö och en publik mötesplats med rik programverksamhet. Riksarkivet kommer dock att lämna besöksplatsen i Östersund senast sista augusti 2027.
Kommer Föreningsarkivet ha råd att upprätthålla nuvarande verksamhet på egen hand?
Nej, inte så som det ser ut idag. För att Föreningsarkivet ska kunna upprätthålla nuvarande nivå vad gäller arbete med arkiven, hålla läsesalen öppen och arbeta publikt med föreläsningar och skolverksamhet, krävs en större budget än vad som funnits fram till nu. Arbetet med att hitta en hållbar långsiktig finansiering pågår.
Vem finansierar Föreningsarkivet?
Föreningsarkivet är det regionala enskilda arkivet i Jämtland Härjedalen och finansieras genom Kultursamverkansmodellen. Det innebär att föreningen varje år skriver ett avtal med Region Jämtland Härjedalen och får medel från Kulturrådet, Region Jämtland Härjedalen och Kommunförbundet i Jämtlands län. Föreningsarkivet har utöver detta en egenfinansiering om ca 27% i form av medlemsavgifter och projektmedel.
Vad händer med personalen på Riksarkivet?
Personalen kommer att ha kvar sina tjänster men i stället för att möta besökare på plats kommer de att arbeta med att handlägga frågor digitalt.
Vad händer med syskonföreningarna Jämtlands läns lokalhistoriker och släktforskare och Jämtlands läns Fornskriftsällskap?
JLS och Fornskriftssällskapet är betydelsefulla som kulturskapande föreningar i länet och redan i dag viktiga samarbetspartners för Föreningsarkivet. Utvecklingen av ett nytt lokalhistoriskt centrum förutsätter ett fortsatt gott samarbete med dessa föreningar samt övrigt föreningsliv i vårt län.
Kan man lämna in handlingar?
Ja – du är hjärtligt välkommen att kontakta Föreningsarkivet om du har handlingar som bör lämnas in! Ring 063 – 10 06 07 eller mejla på foreningsarkivet@faj.se
Vad händer med After Work-föreläsningarna?
After Work är en väldigt viktig verksamhet som kommer att prioriteras av Föreningsarkivet och Jamtli även fortsättningsvis.
Vad händer med skolverksamheten?
Idag har Riksarkivet och Föreningsarkivet varsin pedagog som tar emot skolklasser och bokade grupper. På sikt kommer Riksarkivets pedagog att få andra arbetsuppgifter, men Föreningsarkivets pedagog kommer att fortsätta skolverksamheten i länet.