Våra projekt
Föreningsarkivet är och har genom åren varit aktivt inom olika projekt. Ladda gärna ner våra rapporter om du är intresserad, eller kontakta Eva Tegnhed om du vill veta något mer.
Pågående projekt
Böcker som broar
Föreningsarkivet har fått medel från Riksantikvarieämbetet och Region J/H för att ta fram en metod där vi med utgångspunkt i bokklubbar/bokcirklar skapar trygga arenor för goda samtal kring svåra frågor. Bokklubbar som läst eller läser boken ”Straff” av Ann-Heléne Laestadius, är välkomna till Föreningsarkivet på en workshop där vi presenterar arkivhandlingar med anknytning till handlingen i boken. Vill du veta mer? Hör av dig!
Projektet pågår under 2025-2026.
Kulturmiljö i Norr, Söder, Öst och Väst
I länet finns en rikedom av olika byggnader och miljöer som spelat en stor roll både för den lilla människan och för samhället i sin helhet. Tyvärr glöms deras historia lätt bort. Minnet är flyktigt. Syftet med projektet är att synliggöra värdet av några mycket betydelsefulla platser i länet och få dessa kulturmiljöer mer levande. Arkiven efter
• Stiftelsen Fjällgård, Undersåker
• Fridsbergs barnhem, Hillsand
• Floda koloni, Vemdalen
• Mårdsjöns kår av Frälsningsarmén
finns bevarade hos Föreningsarkivet i Jämtlands län. Deras historia är och har varit viktig. Projektet syftar till att vi ska få möjlighet till att fördjupa oss i arkiven och lyfta fram berättelser och händelser om det som varit.
Projektet finansieras av Länsstyrelsen och pågår under perioden 2025-2027.
Avslutade projekt
Sådant man inte talat högt om
2024 var det 80 år sedan homosexualitet blev lagligt i Sverige. Det var också 50 år sedan nuvarande abortlagstiftning kom till. Sedan dess har det hänt mycket. Samhället har förändrats. I projektet har Föreningsarkivet arbetat med att dokumentera berättelser rörande intima frågor som kropp, känslor och sexualitet från personer födda under 1930-, 1940- och 1950-talet. Berättelserna som kommit in speglar den utvecklings som skett och hur det har varit att leva i ett samhälle präglat av många tabu.
Berättelserna finns till stor del tillgängliga på Föreningsarkivet. Flera har också använts till en bok som är under utgivning 2025.
Samiska Band
Föreningsarkivet har fått in inspelade band efter John Paul Persson. John Paul arbetade tillsammans med andra samer för hälsa och samisk kulturutveckling. Han var aktiv i den samiska kulturen på många sätt och arbetade också för Sameradion. Utöver sin tjänst gjorde han därigenom också en rad intervjuer och inspelningar med samer i deras hemmiljöer. En del av det inspelade materialet är på samiska, en del är jojk. Många band var dock inte märkta. Projektet syftade till att migrera banden och tillgängliggöra dem.
Projektet finansierades genom bidrag från Riksantikvarieämbetet och Region Jämtland Härjedalen
Leading and Learning – Connecting Nordic Museums and Archives in Volunteer Leadership
Projektet drivs av NCK och finansieras av Nordplus och startade under hösten 2021. I projektet arbetar vi med att kartlägga och definiera volontärarbete inom arkivsektorn i Sverige och Norden. Projektet slutrapporterades i februari 2024.
Länk till rapporten om kartläggningen
Länk till utbildningsmaterial kring volontärsamordning vid arkiv och museer
Digitalt som medel, inte mål
Hösten 2022 påbörjades ett projekt finansierat av Kulturrådet och Regionen som syftar till att vidareutveckla våra färdigheter kring digital pedagogik och där vi vill undersöka vilka effekter vårt digitala arbete egentligen får. Utifrån det vill vi sedan försöka hitta metoder för hur vi kan arrangera digitala alternativ som stimulerar ett aktivt lärande och inkluderande sociala möten.
Genom projektet togs en handledning fram ”Digitala verktyg – målgrupp 65+” Du kan läsa den här
Kultur på recept
Under våren 2023 var Föreningsarkivet med i det pilotprojekt som Region Jämtland Härjedalen initierat kring Kultur på Recept. Utvärderingen av projektet är under arbete.
På plats i hela länet
Under perioden 2018–2021 arbetade vi med ett projekt där vi ville utveckla arkivens närvaro runtom i länet. Genom samarbeten med föreningar, studieförbund, bibliotek eller kulturskolor runt omkring oss i kombination med modern teknik arbetade vi fram nya metoder för att ge fler människor möjlighet att ta del av Föreningsarkivets kompetens och utbud.
Vår utbudskatalog med tips på aktiviteter hittar du här!
Handledningar och metodbeskrivningar hittar du under ”hemifrån” i menyn ovan.
The Nordic Academy for Volonteer Management
2018-2020 drev NCK, Nordiskt Centrum för Kulturarvspedagogik, ett projekt som syftade till att skapa en utbildning för de inom kulturarvssektorn som vill jobba med volontärer. Målgruppen var framförallt museer, men Föreningsarkivet var med som part för att ge ett arkivperspektiv på frågan. Även inom arkivsektorn arbetar man med volontärer, bland annat i Jämtland. Projektrapporten återfinns på NCKs hemsida.
Tillgängligt Bibliotek
Under hösten 2019 och en bit in på våren 2020 arbetade vi med att lägga in Föreningsarkivets bibliotek i Libris. Nu finns det tillgängligt och sökbart! Du hittar dem här
Projektet finansierades med bidrag från
- Region Jämtland Härjedalen
- Sparbankstiftelsen
- Längmanska kulturfonden
Samiska röster
Under 2017 – 2019 pågick ett projekt där Föreningsarkivet tillsammans med Gaaltije och Landsarkivet gjorde en särskild satsning för att hjälpa samiska föreningar att ta hand om sina arkiv.
Projektrapport
Demokrati, Dialog och Delaktighet
Hösten 2016 startade vi ett projekt där vi arbetar med att ta ytterligare ett steg i att tillgängliggöra det skriftliga kulturarvet till alla människor i samhället. Projektet genomfördes i nära samarbete med Särskolan Lugnviksskolan Östersund, och tog slut hösten 2018. Det syftade till att först identifiera och kartlägga synliga och osynliga hinder för barn och ungdomar i behov av särskilt stöd, och sedan utveckling av pedagogiska metoder för att kringgå dessa hinder. Projektet finansierades av Region J/H och Kulturrådet. Inom projektet togs även en handledning fram, till hjälp för andra arkiv och kulturarvsinstitutioner som vill jobba med särskolan.
Arkivpedagogik i Västernorrland
Under hösten 2015 och hela 2016 pågick ett samarbetsprojekt mellan Föreningsarkivet i Jämtlands län och Föreningsarkivet i Västernorrland kring arkivpedagogik. Projektet finansierades av Landstinget i Västernorrland.
Människors mötesplatser – Föreningar och deras kulturmiljöer i Jämtlands län
Projektet handlade om att lyfta fram föreningshusen och deras historia i länet. Vi ville dels skapa mer kunskap om föreningshusen, deras historia, tillkomst och användningsområden, dels tillgängliggöra dem som besöksmål i egenskap av intressanta tidsdokument över en plats historia.
Inom projektet har vi givit ut boken ”Människors mötesplatser”. Den finns att köpa hos oss på Arkivet, och kostar 240 kr.
Ladda ner och läs rapporten här!
Fånga rörelsen i samtiden för framtiden
Projektet har finansierats med medel från Kulturrådet och Regionförbundet i Jämtlands län, och påbörjades under december 2012. Syftet har varit tvådelat, dels har det handlat om att finna och utarbeta fungerande metoder för att dokumentera människors samhällsengagemang i det vi kan benämna för ”samtida nya rörelser utanför det traditionella föreningslivet”, dels att samtidigt samla in information om och säkra material från dessa rörelser som är en del av samtidens och framtidens kulturarv.
Ladda ner och läs rapporten här!
Kalejdoskop; “Våra medsystrar som bo på lifvets skuggsida”
Projektet har nu avslutats. Det handlade om att lyfta fram de kvinnor som levde och verkade i Östersunds utkanter vid tiden kring förra sekelskiftet. Det är människor som inte lämnat några monument eller vackra byggnader efter sig, vilket vi vanligtvis förknippar med kulturarv. Vi berättar en historia som breddar synen på kulturarv, där människor och platser som blivit bortglömda, förbisedda och bortvalda ges en röst. Projektet finansierades via Länsstyrelsens speciella projekt: Kalejdoskop.
Artikeln kommer inom kort att publiceras i Föreningsarkivets och Landsarkivets gemensamma skriftserie ”HUR”.
Invandrarföreningar
En inventreing av invandrarföreningarna i Jämtland med målet att inspirera föreningarna att intressera sig för sin egen föreningshistoria och att öka deras intresse för arkivfrågor och synliggöra dem i historieskrivningen. Projektet genomfördes våren 2012.
Kvinnliga mathantverkare
Syftet med detta projekt har varit att inventera, samla in, dokumentera och tillgängliggöra kvinnlig företagsamhet inom småskaligt mathantverk i Jämtlands län. Målsättningen har dels varit att uppdatera vårt arkivbestånd så att det även avspeglar viktiga företeelser i samtiden, dels att säkra handlingar från denna typ av företagsamhet och på sikt göra materialet tillgängligt för forskning. Projektet drevs under 2009.