Skip to main content

Search

Gör historien läsbar

Gamla dokument är ofta vackra med sirlig handskrift  men kan vara svårlästa! Gör man avskrifter på datorn och sedan publicerar dem digitalt kan fler läsa och förstå texten. Att lära sig tyda handskrift är både roligt och utmanade. Är ni några stycken kan ni träffas, fika och utbyta erfarenheter med varandra. Kanske har du brev, dagböcker, protokoll eller andra handlingar där hemma som du vill skriva av? Om inte finns det gott om spännande material på Arkivet.

Vill du få tips på spännande arkiv att skriva av kan du mejla foreningsarkivet[at]faj.se. 

När du är klar med en avskrift ska den motläsas, antingen av en annan person som gjort avskrifter eller av personalen på Föreningsarkivet. Du får gärna hjälpa till även med arbetet att motläsa andras avskrifter. När avskrifterna är klara publiceras de på fornskrift.se.

Lär dig tyda handskrift

För dig som är nybörjare på att tyda handskrift kan det vara bra att börja med dessa två filmhandledningar. Kom ihåg att mängdträning behövs för att blir riktigt duktig, så ge inte upp. Lycka till!

Vill du börja jobba med avskrifter tillsammans med andra? Vi har tagit fram en liten studieplan som ni kan ta till hjälp om ni vill. Du hittar den här: Kamratcirkel kring avskrifter