Skip to main content

Search

För skolan

Föreningsarkivet erbjuder en aktiv och rik barn- och ungdomsverksamhet och har gott om pedagogiska upplägg för alla åldrar. Hör av dig till arkivpedagogerna Mia Fahlgren eller Jim Hedlund på; bokning@arkivetiostersund.se om du vill komma på besök med din klass eller boka ett skolprogram. Ett par av uppläggen kan du läsa om nedan. Vi har också samlat material och information om skolverksamheten på en särskild skolsida: www.arkivochlarande.se

Välkommen!

 

Läslist, ”Uppdraget” eller ”Vargbröder”

Årskurs 4-6

Klassen börjar med att läsa i böckerna i klassrummet. Vid besöket på Arkivet diskuterar vi innehållet tillsammans utifrån arkivmaterial, och eleverna får ni en fördjupad förståelse av innehållet. Välj mellan

  • ”Vargbröder” 
  • ”Uppdraget” 

Klassen delas i två grupper, och man besöker Arkivet respektive muséet i halvklass. Läs mer på www.arkivochlarande.se

Kostnad: 0 kr. Tidsåtgång: 2* 60 minuter.

Personöden

Högstadium och gymnasium

Utifrån gruppens nivå jobbar vi med olika historiska källor och samtidens förutsättningar för dessa individer. Olika personöden står i centrum. 

  • Emma Kristina, döms som 19-åring för abort år 1893
  • Sofia Pålsdotter, same och sockenlapp från Bergs socken under andra halvan av 1800-talet.

Kostnad: 0 kr, tidsåtgång ca. 80 minuter på Arkivet. Eget efterarbete med summering och reflektioner i klassrummet.

Årskurs 4-6

  • Ida Larsson, 12 år, skriver dagbok 1905

Utifrån gruppens nivå arbetar vi med detta tema som utgår från den dagbok Ida skrev som tolvåring år 1905. Fokus ligger på Östersunds stad och Idas livsvillkor.

Kostnad: 0 kr, Tidsåtgång två- tre tillfällen a´60 min. Ni börjar med att komma på ett besök på arkivet. Vid träff nummer två går vi en stadsvandring. Vid det tredje och avslutande tillfället ses vi i klassrummet och  och summerar. Ni väljer själva hur ni vill fördela tillfällena.

 

Sommarlov på Arkivet

Årskurs 4-5

Vi arrangerar sommarlovsaktiviteter för unga, 10-12 år, på Arkivet. Tre dagar under den första sommarlovsveckan har barn i årskurs 4-5 möjlighet att ”kulturarva” med Arkivets pedagoger. Vi är både utomhus och inomhus.

Kostnad 150 kr. 

Bokning och information

Bokningar görs till; bokning@arkivetiostersund.se

Frågor och kontakt till vår arkivpedagog; mia.fahlgren@faj.se

Varmt välkomna!