Skip to main content

Search

Vanliga frågor

Har ni öppet?

Ja – måndag till fredag! Du hittar våra aktuella öppettider här på hemsidan.

Kan man bara komma in med handlingar?

Ja – det kan man. Men har du mer än en låda full så är det bra om du kan höra av dig i förväg. Då har vi en chans att bereda plats för det och förbereda oss lite innan du kommer.

Kostar det något?

Att lämna in handlingar från nedlagda föreningar kostar ingenting. Om föreningen är aktiv kostar det per år 100 kr i medlemsavgift och 175 kr per meter av handlingar.

Kan jag köpa arkivkartonger hos er?

Ja! Kom in bara. Som medlem får du köpa dem till vårt inköpspris.

Vad är NAD?

Det är där du hittar innehållsförteckningarna till alla arkiv som finns på Föreningsarkivet i Jämtlands län (och  många andra arkiv runt om i Sverige). NAD är en förkortning för Nationell Arkiv-Databas. Sidan driftas av Riksarkivet. Du hittar den här.

Hur söker jag i NAD?

  1. Välj den arkivinstitution som arkivet finns på (t ex Föreningsarkivet i Jämtlands län)
  2. Skriv ett ord i sökrutan, och använd trunkering (*) både före och efter ordet. 

På vår youtubekanal hittar du vägledningar både till att söka i NAD (och mycket annat). 

Hur gör man med digtialt material?

Man skriver ut! Än finns inga tillräckligt bra och kostnadseffektiva system för att bevara digitalt material. Därför råder vi fortfarande både föreningar och enskilda individer att skriva ut den information de vill bevara. Vi tycker hemskt synd om alla som haft en datorkrash och förlorat allt sitt material. Många har vittnat om hur de på det sättet förlorat alla sina fotografier.

Hur gör man med fotografier?

Även dessa bör du skriva ut. En del gör fotoböcker. Kom ihåg att vara noga med att skriva ner när och var bilden är tagen samt vem som är med på den. Även om du just nu vet och minns är den informationen svår att återskapa efter några år. ”Även det svagaste bläck är starkare än minnet.”

För att förvara fotografierna bra, kan du vika papper till små fack, och sedan lägga bilderna två och två med ryggen mot varandra. Använd en mjuk blyertspenna när du skriver ner informationen bak på bilderna. 

Varför ska man vara medlem i Föreningsarkivet?

Många uppskattar att bli av med alla pärmar man annars måste ha hemma och möjligheten att samla allt på en och samma plats. Man får ju också kostnadsfri service kring arkivfrågor och hjälp att reda ut vad som gäller kring t ex GDPR. Som medlem får man dessutom regelbunden information  om föreläsningar, kurser och olika aktiviteter.  Genom att bevara era handlingar på Föreningsarkivet bidrar ni också till den framtida historieskrivningen och hjälper till att stötta det lokala kulturarvet!

Vad händer när min förening lägger ner?

Även om din förening lägger ner kommer den att leva kvar genom de handlingar som ni lämnat in till Föreningsarkivet. Dessa kommer att sparas för all framtid. Det betyder att människor om många hundra år kommer att kunna läsa om er verksamhet och ert varande.

Rent praktiskt behöver ni gå igenom vilka handlingar som finns hemma hos olika styrelsemedlemmar och deras föregångare. När beslutet om att lägga ner föreningen väl är fattat avslutar ni er förening enligt konstens alla regler. Därefter lämnar ni in även de sista handlingarna, som rör själva avvecklingen. Hör gärna av er till Föreningsarkivet när ni satt igång processen så kan vi hjälpa er i tankarna kring arkivering.