Våra samlingar
Arkiv
I Föreningsarkivet finns material bevarat från drygt 4 500 av länets föreningar. Här finns de stora folkrörelserna; nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen, frikyrkorörelsen och idrottsrörelsen likaväl som mer ovanliga föreningar såsom Diskussionsklubben Tyst, Sällskapet Gröna Kammaren, Föreningen Fetmans fiender, Jämtlands läns sjömannaförening för att bara nämna några exempel ur samlingarna.
Det är den vanliga människan vi möter i de olika föreningsarkiven. Vi får veta vad hon tror på, kämpar för, hur hon bildar sig och roar sig. Här kan vi se resultatet av vad människor i förening kan uppnå. Människor har alltid slutit sig samma för att hjälpa varandra och för att underlätta vardagslivet. Att ordna elektricitet, vatten, badhus, bygga föreningshus, ploga vägar, spela fotboll, åka skidor, verka för nykterhet och rösträtt – det mesta skedde i föreningens form. Det är spåren av dessa aktiviteter och tankar du finner i protokoll, matriklar, kassaböcker, fotografier och verksamhetsberättelser.

Fanor och standar
Föreningsarkivet i Jämtlands län förvara cirka 300 fanor och standar. De har sitt ursprung framförallt i nykterhets- och fackföreningsrörelsen. I samlingarna finns även fanor från fredsföreningar, politiska organisationer och sångkörer.
Fanor och standar har varit en av de viktigaste symbolerna för folkrörelserna. De uttrycker gemenskap och samling, samhörighet och enhet.
Vill du titta närmare på någon av de bevarade fanorna och standaren måste du höra av dig i god tid innan ditt besök. På grund av fanornas och standarens format och förvaring kan det ta längre tid att plocka fram dem än vad det tar för vanligt arkivmaterial.
Vill din förening lämna in en fana eller ett standar? Då kan det vara bra att tänka på att ett arkiv är slutförvaring, vilket betyder att man inte kan hämta hem fanan eller standaret varje år inför 1 maj, 6 juni eller andra högtider. Vill ni fortsätta använda dem är det bättre att ni har dem kvar hemma i föreningen!
Fanor och standar konserveras när de kommer in till arkivet. Sedan förvaras de plant eller i rullar, utifrån hur sköra de är. Även tillbehören, toppemblem, sorgflor, stänger, bärselar, tofsar med mera kan lämnas in.

Affischer
I de olika föreningsarkiven som finns bevarade finns det en stor mängd affischer.
Alsens bygdegårdsförening drev bio under mitten av 1900-talet. Genom bion samlade föreningen på sig ca 2 000 affischer.
En pärla i affischsamlingen är denna affisch som är en av de första affischer från Storsjöyran.
Affischer kan fungera både som upplysning, propaganda och konstverk. Affischer hittar man ofta under serien L i arkiven.