Din berättelse behövs
Vill du hjälpa oss fylla luckor i arkiven?!
Hur har ni som är födda på 30-, 40- och 50-talet pratat om sex, kärlek och identitet? Om kroppen och tabun? Eller har ni inte pratat alls? Vad höll man hemligt? Vad blundade man för? Vad upplevde du? Vet du personer i din närhet som var homo- eller transsexuella? Vem berättade för dig om olika preventivmedel och hur de fungerade? Minns du din första mens? Eller när du hade samlag första gången? Hur rädd var man för att bli gravid? – och vad gjorde man om det hände? Hur var synen på oskuld?
2024 är det 80 år sedan homosexualitet blev lagligt i Sverige 50 år sedan vi fick vår abortlagstiftning. Sedan dess har det hänt mycket och samhället har förändrats. Även om utvecklingen gått framåt har sexualitet generellt och homo- och transsexualitet specifikt på många sätt fortsatt varit tabu. I arkiven finns nästan ingenting som berättar om alla de som levt sitt liv i skuggan av dessa lagar och normer. Det vill Föreningsarkivet ändra på. Inom projektet ”Sådant man inte talat högt om” är målet att under 2023 — 2024 samla in berättelser främst från dig som är född under första halvan eller mitten av 1900-talet och som har förstahandserfarenhet av hur det var.
Med hjälp av din och andras berättelser kommer framtiden kunna förstå hur det har varit.
Vill du ha hjälp i tanken om vad man kan skriva om? Här hittar du en ”Kom igång och skriv!” med olika frågor.
Öppet eller hemligt
Du bestämmer hur du vill bidra, vad du vill berätta och vilka villkor som ska gälla för om andra ska få ta del av din berättelse. Om du inte vill att vi använder din berättelse helt fritt fyller du i vårt dokument kring Samtycke till användning av berättelse och skickar in till oss.
Så bidrar du
Om du vill skicka via vanlig mejl är adressen foreningsarkivet@faj.se
Om du vill skicka med post är adressen Föreningsarkivet i Jämtlands län, Arkivvägen 1, 831 52 Östersund.
Vill du hellre tänka lite på saken men att vi håller kontakt – Lämna då bara dina kontaktuppgifter i formuläret! Det går också bra att lämna själva berättelsen där, det skickas till oss och syns inte utåt.
Frågor
Har du frågor eller funderingar? Kontakta Eva Tegnhed och Mia Fahlgren från Föreningsarkivet i Jämtlands län: eva.tegnhed@faj.se, mia.fahlgren@faj.se