Skip to main content

Search

Släktforska

Vem tror du att du är?

Släkt- och personforskning är en av de största folkrörelserna i Sverige idag. Det är inte konstigt – att få reda på namnet på mormors mor, eller hitta okända släktingar som flyttat till Amerika är en väldigt häftig känsla. Idag finns mycket tillgängligt på nätet, helt kostnadsfritt. Vill du lära dig hur man gör?

Antavla – ett dokument där man kan fylla i släktträdet
Ansedel – ett dokument där man kan samla information om en viss familj

Digitala forskarsalen på Riksarkivet är en portal där man bland annat hittar skannade kyrkböcker, mantalslängder, bouppteckningar och mycket mera.  

Filmhandledningar

Släktforska i kyrkböcker

Kyrkböcker – dåtidens folkbokföring – är fantastiska källor för att bygga stommen till sitt släktträd. I kyrkböckerna kan du hitta information om när personer föds, dör, konfirmeras, vigs och mycket mer. Titta på filmhandledningen för att komma igång!

Släktforska i föreningsarkiv

Det händer ju så mycket mer i ett liv än bara att man föds, flyttar runt, gifter sig och dör. För att fylla ditt släktträd med löv, blad och fåglar behöver du använda dig av andra källor för att göra folk av din forskning. I en serie om nio kortfilmer ger arkivarie Amanda Vesterlund tips om hur man kan göra. 

Hitta arkiven i Nationella arkivdatabasen (NAD)

För att hitta föreningsarkiv som kan berätta mer om dina släktingar kan du söka i Nationella arkivdatabasen (NAD). Här är en utmärkt handledning till NAD. 

Samiska källor

Är det just det samiska samhället du är intresserad av? Här hittar du två guider till var du kan hitta mer info rörande södra Saepmie (Jämtland-Härjedalen).

Forska på norska

Har det visat sig att du har släktingar i Norge? Inga problem, kolla in Eva Tegnheds filmhandledning om forskning i norska källor. 

Lycka till med forskningen!