Skip to main content

Search

Fanor och standar

Föreningsarkivet i Jämtlands län förvara cirka 300 fanor och standar. De har sitt ursprung framförallt i nykterhets- och fackföreningsrörelsen. I samlingarna finns även fanor från fredsföreningar, politiska organisationer och sångkörer. 

Fanor och standar har varit en av de viktigaste symbolerna för folkrörelserna. De uttrycker gemenskap och samling, samhörighet och enhet. 

Vill du titta närmare på någon av de bevarade fanorna och standaren måste du höra av dig i god tid innan ditt besök. På grund av fanornas och standarens format och förvaring kan det ta längre tid att plocka fram dem än vad det tar för vanligt arkivmaterial.

Vill din förening lämna in en fana eller ett standar? Då kan det vara bra att tänka på att ett arkiv är slutförvaring, vilket betyder att man inte kan hämta hem fanan eller standaret varje år inför 1 maj, 6 juni eller andra högtider. Vill ni fortsätta använda dem är det bättre att ni har dem kvar hemma i föreningen!

Fanor och standar  konserveras när de kommer in till arkivet. Sedan förvaras de plant eller i rullar, utifrån hur sköra de är. Även tillbehören, toppemblem, sorgflor, stänger, bärselar, tofsar med mera kan lämnas in. 

Bilden visar när vi vårdar en fana inför konservering.