Skip to main content

Search

Fanor och standar

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hos Föreningsarkivet i Jämtlands län förvaras cirka 300 fanor och standar. Dessa har sitt ursprung framförallt i nykterhets- och fackföreningsrörelsen. I samlingarna finns även fanor från fredsföreningar, politiska organisationer och sångkörer. 

Fanor och standar har varit en av de viktigaste symbolerna för folkrörelserna. De har uttryckt gemenskap och samling, samhörighet och enhet. De har symboliserat kampvilja och föreningens utåtriktade verksamhet, där man samlats under fanan för att ta strid för eller mot något.

Vill du titta närmare på någon av de bevarade fanorna och standaren måste du höra av dig i god tid innan ditt besök. På grund av fanornas och standarens format och förvaring kan det ta längre tid att plocka fram dem än vad det tar för vanligt arkivmaterial.

Vill din förening lämna in en fana eller ett standar? Då kan det vara bra att tänka på att ett arkiv är slutförvaring, vilket betyder att man inte kan hämta hem fanan eller standaret varje år inför 1 maj, 6 juni eller andra högtider. Fanor och standar som används förvaras alltså hemma hos föreningen!

Fanor och standar som deponeras undersöks, vårdas och konserveras. Beroende på vilket utförande fanan eller standaret har så förvaras de liggande i specialbyggda skåp, rullade i särskilda hyllor eller hopvikta tillsammans med det övriga arkivet. Även tillbehör såsom toppemblem, sorgflor, stänger, bärselar,tofsar med mera kan lämnas in. 

Bilden visar när vi vårdar en fana inför konservering.